Dag 22 (1 sept.) - Canmore en Banff

6 september 2025 - Banff, Canada

Canmore
Vandaag is het Labor Day in Canada en dat betekent voor vele Canadezen een vrije dag, en dus extra drukte dit weekend en ook vandaag in Banff. We besluiten daarom ‘s ochtends eerst naar Canmore te rijden, een 19e eeuwse (dus jong) voormalig kolenmijnstadje op zo’n 20 minuten (zuidwaarts). Een levendig stadje omringd door … bergen, en met een klein, maar gezellig en kleurrijk centrum met restaurantjes en wat pastelgetinte winkeltjes. Ook hier geen grote ketens, maar lokale eigenaren.

De bergen rondom Canmore zijn trouwens aook een belangrijke filmlocatie (o.a. van The last of us).

We lopen een rondje erdoorheen en natuurlijk hebben ze ook hier een boardwalk én een Tim’s. Verbaast het je nog?

Een van de vele winkeltjes in CanmoreHoteldeur in westernstijlWinkelstraat @Canmore en warm dat het was 🥵Ook Canmore heeft een boardwalkSheriff’s office lijkt t maar is van mijnbouwersvereniging @CanmoreKerkje @CanmoreIn stadje Canmore

Banff

We rijden daarna terug naar de camping, stallen de camper op plek 721 (maar liefst twee plekken verder dan gisteren), eten een bagel en pakken daarna de bus weer naar beneden. Stop 1 is het Banff Park Museum (bus stopt voor de ingang!), een museum vol opgezette dieren uit Banff National Park. Het zijn er 5.000, dat zou je niet verwachten als je om je heen kijkt in het relatief kleine museum. Kleinschalig of niet: leuk om hier een halfuurtje te vertoeven. En omdat Parks Canada nog t/m vandaag gratis toegang geeft tot alle nationale parken en dito musea, als een impuls voor het toerisme, is dit museum nog gratis te bezoeken. We zijn o.a. beren, coyotes, wolven, elanden, wapiti, veel vlinder en vogels (ook degenen die we zelf hadden gezien: Steller’s jay en Clark’s nutcracker).

Banff Park Museum, vol natuurhistorieBanff Park MuseumFraai kopstuk!Clark’s nutcracker (ja, zo heet ie echt!), gezien bij Lake LouiseDeze zagen we in Nairn Falls: Steller’s jay (soort gaai)Hallo, mr. Grizzly

Daarin duiken we snel weer diverse winkels in, vanwege de airco én om leuke truien te passen. Rare combi met dit weer 🥵, maar we willen sowieso een Banff-trui scoren en dat lukt in winkeltje tig.

Grizzly House

Als we uitgewinkeld zijn, stappen we het donker in bij Grizzly House. Het was voor je gevoel aardedonker binnen, en sommige mensen zaten zelfs met zaklantaarn van hun mobiel de menukaart te lezen. Ach, onderdeel van de beleving!! Na tien minuten waren onze ogen wel gewend en zagen we elkaar weer én het drinken op tafel. Sfeer: beetje cowboy met veel donker eiken, rode zakdoeken-achtig en zachtgele lantaarn aan de muur.

We waren in een fonduerestaurant, dus we kozen ook het fonduemenu (leuk woord!). Uit eten gaan is hier trouwens, mede door de lage stand van de Canadese dollar, gemiddeld echt zo’n 10 € p.p. goedkoper dan in NL. En je krijgt ook gemiddeld beter eten voorgeschoteld; meer huisgemaakt en betere kwaliteit (t/m sauzen aan toe). Bovendien: iedereen krijgt meteen een pintformaat glas water, dat gedurende de avond steeds bijgevuld wordt. En dat alles is gratis. Hoezo kan dat in NL niet?

Als je vegetariër bent, moet je overigens wel iets verder zoeken dan in NL gebruikelijk is inmiddels, maar je vindt zeker wel opties!

Grizzly House 👌🏻Voorgerecht: kaasfondue @GrizzlyHouseHoofdgerecht: steengrillen

We genieten van onze 4 gangen (tortellinisoep/groene salade, kaasfondue, steengrill en chocoladefondue)! Dit was een fijn uitje en Sven komt tijdens het eten nog met een idee, dat ik graag deel natuurlijk. Hij doet dat op t moment dat ik bijna weer iets onhandigs doe (niet onthouden wat precies): ‘Je hebt al zoveel gedaan: koffie over m’n sokken gegoten, salto’s gemaakt op de fiets … jij kunt eigenlijk zó het circus in! Zelfs met een goocheltruc: “Hé, waar is m’n bril nou???” <doet geluid na: Krak> “Aha, daar was ie dus …” en je tovert zo een gebroken bril tevoorschijn!’
Tja. Goede omschrijving. Ik lachte vrolijk mee 🤣.

Wat gaan we morgen doen? Ongelooflijk maar waar, morgen is onze laatste echte camperdag! Dus, sowieso moeten we álle kastjes leeghalen en proberen onze spullen weer kwijt te raken in vier koffers. Maar, daarvoor doen we nog een kort afscheidsrondje door Banff, omdat het in de ochtend lekker rustig is daar! Aan het eind van de middag staat Johnston Canyon nog op de planning en op de terugweg daarvandaan gaan we ‘s avonds nog een keer zelf op wildsafari door Banff en omgeving.

1. Saskia:
    6 september 2025
    Hahaha goede omschrijving van je moeder Sven 👍heeft ze de fonduepan niet over iemand heen gekukeld?
    Leuke sfeer daar in het donker 😄
    En laten we dan maar in Canada uit eten gaan hè voortaan 👍🙌ze eten daar vast ook heul veel zalm