Dag 14 (24 aug.) - Wells Gray Provincial Park

26 augustus 2025 - Clearwater, Canada

Prima geslapen weer en uiteindelijk was het al snel ook lekker koel in de camper (hadden gisteravond een tijdlang de airco aangezet want anders was het niet te doen qua warmte met 4 volwassenen op een paar vierkante meter). Camper staat ‘s ochtends nog fijn in de schaduw!

Het was vanochtend meteen alweer tijd voor de quote van de dag! Toen ik me aankleedde, merkte ik op dat de vele blauwe plekken op mn benen inmiddels groen werden. Elise: ‘Nog even en je bent The Grinch!’

Wells Gray Provincial Park

We gaan vandaag richting een aantal watervallen hier in de buurt: Helmcken Falls, Dawson Falls en Spahat Falls, allemaal gelegen in Wells Gray Provincial Park.

Dit natuurpark is behoorlijk groot (ruim 5.400 km²) en staat bekend als het ‘Park of Waterfalls’, met 40 watervallen (gisteren schreef ik dat het er 20 waren …). Het landschap bestaat uit oude vulkanen, met - na het verdwijnen van het ijstijdijs - diepe kloven met bossen en snelstromende rivieren. Het park ligt in de Cariboo Mountains en je ziet hier vooral wandelaars, kanovaarders en natuurspotters (zitten veel elanden, zwarte beren en wolven).

De drie watervallen die we vandaag bezoeken

Helmcken Falls

De mevrouw bij de vvv gaf aan dat we echt wel voor 11 uur bij de parkeerplaats van Helmcken Falls moesten zijn, omdat dat de bekendste is (een na grootste van Canada, welke is dan eigenlijk de grootste) en dus veel toeristen en bussen aantrekt. Afijn, wij arriveerden om 11 uur precies … op een bijna verlaten parkeerplaats! Waar is iedereen? Binnengebleven vanwege het warme weer? Ach, wij vonden t wel best zo! Er was dus ook voldoende ruimte om rustig rond te kijken bij Helmcken Falls 👏🏻.Vanaf de parkeerplaats loop je in nog geen 200 meter door een bos naar het uitkijkplatform. Ook hier weer keurig netjes aangelegd, geen afval te zien (je riskeert een boete van 2.000 CAD!) en overal bankjes of picknicktafels.

Vrouw bij de VVV: je MOET voor 11 bij Helmcken zijn, anders is de parkeerplaats vol. Om 11 uur ⬇️ Picknicktafels ✅

Je hebt vanaf het platform uitzicht op de 141 meter hoge waterval, die vier keer zo hoog is als bijv. Niagara Falls. Zo oogt het alleen niet, want je staat best wel op een afstand waardoor hij kleiner lijkt. Of, wij zijn gewoon verpest door alle idioot grote IJslandse watervallen! Grote kans. Daar waren geen afrasteringen en liep je overal zo naartoe en bovenlangs.

Helmcken Falls … 141 meter de diepte in Frisbeeën op de rustige parkeerplaats

Dawson Falls

Op naar de volgende: Dawson Falls. Je loopt ca. 800 meter langs de rivier die naar de waterval leidt. Zo hoor je de waterval steeds harder razen. Dawson Falls wordt vaak “de kleine Niagara” genoemd vanwege zijn breedte (90 meter) en is de nummer twee in dit gebied. Wat mij betreft is deze trouwens mooier dan Helmcken, omdat deze imposanter overkomt doordat je echt naast de waterval loopt en zo de kracht van het water echt ervaart. Sven zag een nogal grote libelle vliegen: ‘Het lijkt wel een helikopter!’

Dawson falls Zelfs midden in het bos een wc-hutje

Spahats Falls

Inmiddels begon de warmte ons wel in de weg te zitten, dus we eindigen deze watervallendag vlak bjj de camping, bij Spahats Falls. Deze drie watervallen lagen max. een halfuur rijden bij elkaar vandaan, dat scheelt!

Dit is de ‘kleinste’ en nummer 3 van het park. Deze wordt omschreven als een ‘elegante’ 75 meter hoge waterval, omdat hij smal is. Omdat je ook hier op afstand bent, lijkt ook deze wat klein. Maar wederom mooi aangelegde, korte route naar het platform. En ook hier erg rustig!!

Spahats Falls Nice

We lummelen daarna wat op en rond de camper, draaien een was en besluiten aan het eind van de middag te gaan zwemmen/beachballen in Dutch Lake*, in Clearwater. Even afkoelen voordat de avond valt! Het water is inderdaad behoorlijk koud, maar het went. In dit meer zwemmen ook - ergens - schildpadden en bevers, maar die hebben we helaas niet gezien. Er groeide wel hier en daar een soort waterpest in, dus tijdens het zwemmen had je het gevoel in een vissenkom te zwemmen. Zo rook het water ook een beetje 🤣.

*Wij dachten dat we in een heus Nederlands meer zwommen, maar helaas. Dutch Lake dankt zijn naam waarschijnlijk aan een foute verbastering van ‘Deutsch Lake’, vernoemd naar twee Duitse pioniers die hier ooit aan beide kanten van het meer woonden.

Onze waslijn werkt prima 👌🏻😉 Even geen buren

Wat doen we morgen? Morgen verlaten we British Columbia en rijden we naar het begin van de Canadian Rockies in Jasper (Alberta). We hebben wat tussenstops bedacht, mits er genoeg ruimte is om te stoppen natuurlijk.