Dag 21 (31 aug.) - Banff, Lake Louise en Moraine Lake
5 september 2025 - Banff, Canada
Ach ach, het was weer een warme dag vandaag! Strakblauwe lucht en vanaf 11 uur als boven de 25 graden (al beweerden de meteorologen vast weer dat het maar 20 graden was ofzo 🤣).
We hebben goed geslapen en maken een lekker ontbijtje voordat we aan het eind van de ochtend de bus weer nemen naar beneden (= Banff). We halen wat lunch bij de IGA en lopen daarna naar het hotel waar we kort na 14 uur opgehaald worden door een kleine touringcar voor de excursie naar Lake Louise en Moraine Lake! Een jolige chauffeur genaamd William, met een Chinees uiterlijk maar de houding en levendigheid van een Jamaicaan. Terwijl de passagiers rustig om zich heen keken tijdens de rit of half lagen te slapen met koptelefoons op, vertelde hij maar door over de omgeving, welke berg we voor ons zagen (die wij allemaal niet konden zien, want hij zat voorin met een koof boven zich 🤪, maar ja, een 10 voor de poging!) , wat we te zien zouden krijgen bij de lakes, en allerlei instructies over de beste wandelroutes. Hij zou bij beide lakes ook iedereen opzoeken om familiefoto’s te maken. Energie genoeg kennelijk! Haha!
Ondertussen blies de airco met dezelfde energie alsof ie wat in te halen had, want het was inmiddels echt onder de 15 graden in de bus. Brrr.
Lake Louise
Goede keuze om eerst naar Lake Louise te gaan en pas daarna Moraine Lake. Lake Louise is hét meer van de Rockies, maar inmiddels door velen al aangemerkt als het meer dat als eerste voor toeristen afgesloten zal worden, hopelijk. Waarom? Stel je een logistieke operatie voor met allerlei veiligheidshesjes die de bussen de juiste weg wijzen en die vooral heel veel toeristen die op de bonnefooi naar Lake Louise willen via een rotonde zo weer terugsturen naar het dorp. Zonder geldig pasje of gereserveerde plek kom je hier echt niet, zelfs inwoners niet. Is het lake deze idioterie waard? Ja zeker wel, maar in alle eerlijkheid: er zijn idyllischere plekken en meer verbogen schatten die fijner zijn. Je kunt deze dus best overslaan. Niet alleen qua rust, maar ook het uitzicht. Je loopt vanaf de bus bijv. binnen een minuut naar het meer en staat dan aan de voet ervan. Beboste bergen rondom, het prestigieuze Fairmont Hotel staat pontificaal rechts van je. Je hebt hier alleen niet een mooi overzicht op t geheel. Je staat er eigenlijk te dicht met je neus op (ook op de selfiemakende mede-toeristen trouwens).
Dus, na een korte fotosessie beneden, besloten we Williams advies op te volgen en de steile route van 1,5 km naar boven te volgen, naar het Fairview Point. Bedoeld om uitzicht te hebben op het hotel, maar wij gaan natuurlijk naar boven voor het uitzicht op het meer 😁.
De wandeling die volgde, viel ons tegen, zeker met deze temperatuur. Het was voor Elise en mij behoorlijk afzien qua steile klimmetjes. Weliswaar over een prachtig, kronkelend bospad, maar onze longen kregen het aardig te verduren. Uiteraard wel blij dat we het gedaan hadden, want het uitzicht was wel echt veel mooier dan beneden!
Tijdens de laatste meters naar het platform horen we Sven in de verte brommen: ‘K€t muggenbult!!!’ En drie tellen later klinkt zijn quasi-mindfulle stem sarcastisch zangerig door het bos: ‘Jeuk is een emotie … en emoties kun je uitschakelen.’ 🤣
We bleven 75 minuten bij Lake Louise en de tijd ging rap. De uitzichtplek was ook vrij krap, dus we dronken wat daar, fotografeerde weer volop en begonnen toen aan onze afdaling. Afremmen met je knieën was wel nodig 😅, dus ja, het was steil. Onderweg kwamen we veel hijgende, puffende en zuchtende mensen tegen, die we maar in de waan hebben gelaten dat ze er bijna waren …
We waren net op tijd weer terug bij de bus en waren nu voor even wel bij met de airco!
Moraine Lake
Via een zijweg sloegen we kort na Lake Louise de weg in naar Moraine Lake. Hier zelfs slagbomen! Alleen commerciële partijen hebben toegang via een pasje … zo wordt dit kwetsbare meer beter beschermd tegen verval, maar het voelt toch wel raar dat wij - als buitenlanders - hier wel van kunnen genieten als we ervoor betalen, terwijl bewoners hier zelfs niet op de fiets of lopend heen kunnen. Afijn, die gedachte vergeten we vrij snel als we bij het meer zelf aankomen. Weinig toeristen hier, ook vanwege het tijdstip (17:15)! Wat een verademing en wat een rust. Je kunt hier ook meerdere kanten op, waardoor er geen groepen mensen op 1 plek staan. Natuurlijk zoeken we ook nu de hoogte op (rode draad vandaag!), en lopen we de Pile of rocks op, de route die bovenop de rotspartij eindigt en een fantastische blik geeft op Moraine Lake. What’s not to love about Moraine Lake! Pfff, de kleuren zijn mooi, het uitzicht op de bergpieken is fantastisch en de pijnbomen die eromheen staan maken het nog idyllischer.
We hebben hier 1,5 uur de tijd dus kunnen in alle rust even ergens gaan zitten, om ons heen kijken, de kleine chipmunks volgen die steeds tussen de rotsen verdwijnen of er juist vanonder vandaan komen. Heerlijk!
We lopen daarna naar het meer terug, voor de wandelroute aan de rechterkant. Het meer heeft de vorm van een L die op z’n kop staat, dus je kunt ook ‘de hoek’ om zodat je daar weer vanuit een andere hoek kunt genieten. Veel mensen huren een kano (neem je creditcard mee: 160 CAD voor een uur, dat is zo’n 100 €!) en varen volledig onkundig het meertje op. Gelukkig kunnen ze daar geen ‘kwaad’ doen, maar velen strandden ergens aan de stenige oever. Ach, de beste stuurlui staan ook hier aan wal 😆.
Banff
Om 18:45 uur stappen we moe maar voldaan weer in de rijdende koelkast, op weg naar Banff! We genieten extra van de terugweg omdat we vanuit de bus en door de extra grote ramen veel beter om ons heen kunnen kijken dan in de camper.
In Banff strijken we neer - op advies van gids Flossy van gisteren - bij Bear Street Tavern voor een heerlijke pizza (zuurdesembodem …. zo lekker!) en natuurlijk bier en cocktails. Goed toeven weer hier!
We nemen een overvolle bus terug naar de camping en rollen daarna al snel ons bed in!
Wat gaan we morgen doen? Morgenochtend gaan we naar Canmore en in de middag staat Banff zelf op de planning, incl. een bezoek aan het natuurhistorische Banff Park Museum en souvenirshopping. ‘s Avonds hebben we - op aanraden van Caroline - gereserveerd bij Grizzly House (steak & fondue). Welterusten!

Jullie kunnen trouwens zo een reisgids west-Canada uitbrengen met alle details en achtergrondinfo👌🙌